OzonskiktetVad är ozonskiktet? Ozon är en form av rent syre, en svagt blåaktig gas, som består av tre syreatomer, till skillnad från vanlig syrgas, som består av två. Till skillnad från syrgas är ozonmolekylen mycket instabil, den faller sönder väldigt lätt. Ozon har också en mycket karaktäristisk lukt, tänk på hur det luktar runt kopieringsapparater. Namnet kommer från grekiskans ozo = jag luktar. Ozon förekommer i den övre delen av atmosfären, i stratosfären, på 15-35 kilometers höjd över jordytan. Det mesta ozonet finns i den del av stratosfären som är på cirka 20-25 kilometers höjd. Detta är det så kallade ozonskiktet. Av den totala mängd ozon som finns i atmosfären återfinns cirka 90 procent i stratosfären.
Ozon kan även bildas nära jordytan med hjälp av vissa föroreningar i kombination med solljus. Över polarområdena förstörs ozonet så småningom av solljuset och kemiska reaktioner med klor, vattenånga eller andra ämnen. Om systemet är i balans kommer tillräckligt mycket ozon att tillföras från tropikerna för att ersätta det som har brutits ner. Ozonskiktets
täthet varierar med årstiderna. I Sverige är ozonskiktet
som tätast under våren, för att tunnas ut under sommaren
för att bli som tunnast under hösten. Om man kunde samla ihop allt ozon från atmosfärens yttre gräns ned till jordytan till ett skikt av ren ozongas, skulle skiktet bli 2-5 millimeter tjockt. Detta motsvarar 200-500 DU (Dobson Units, enheten för att mäta ozon i atmosfären). Över Skandinavien är ozonskiktet cirka 400 DU under våren för att till hösten ha krympt till cirka 280 DU.
UV-strålning, framför allt den energirika UVB-strålningen, är skadligt för organismerna på många sätt. Minskningen av ozonlagret, orsakad av människans utsläpp av ozonnedbrytande ämnen, gör att mängden UV-strålning som når jorden ökar. Problemet med ozonskiktets uttunning är att de skadliga UV-strålarna från solen lättare tar sig ner till jorden. Problem/orsaker Ozonskiktets uttunning, orsakad av utsläpp av gaser tillverkade av människan, är ett allvarligt globalt miljöproblem. Vid Antarktis har uttunningen varit så omfattande att man brukar tala om ett "ozonhål" som är olika stort under året, men blir större och större år från år.
Över Nordpolen är temperaturerna i stratosfären inte lika låga och luftcirkulationen inte lika stabil som över Antarktis. Därför är risken för ett ozonhål över de nordliga breddgraderna ganska liten. Trots det har ozonlagret tunnats ut även där. Små men tydliga ”minihål” har observerats över bland annat Sverige under senare år. Oron är stor för att en större förlust av ozon över norra halvklotet kan innebära risker för människorna i de tätbefolkade regionerna i Europa och Nordamerika. Ozonlagrets uttunning beror främst på mänsklighetens utsläpp av för ozonet skadliga ämnen som till exempel CFC-gaser (klorfluorkarboner) även kallade freoner. Dessa bryter ned ozonet i snabbare takt än nytt kan produceras. Ozonskiktet bryts ner av utsläpp på jordens yta samt av kväveoxider och andra föroreningar som flygplan på hög höjd släpper ut i stratosfären. Problemet med freoner, haloner, lustgas och andra föreningar som skadar ozonskiktet är att de är så stabila. Detta är också skälet till att de en gång började användas i stor skala. Freoner ansågs länge vara miljövänliga, framför allt ur arbetsmiljösynpunkt, eftersom de är kemiskt overksamma, ofarliga och vattenlösliga. Men, i och med att de är så stabila, uppehåller de sig så länge i atmosfären att de förr eller senare kommer att hamna i stratosfären. Där bryts de ned av UV-strålningen och kloratomerna börjar reagera med ozonet. När klor och ozon reagerar bildar de en fri radikal, kloroxid, som i sin tur blir del av en kedjereaktion. Som ett resultat av den kedjereaktionen kan en enda kloratom förstöra så mycket som 100 000 ozonmolekyler. Liknande kedjereaktioner sker med bromatomer från haloner och med kväve från lustgas och kväveoxider. De viktigaste orsakerna till ozonskiktets uttunning är: utsläpp av freon, lustgas från förbränning, höghöjdsflygets utsläpp av kväveoxider och metylbromid som används i jordbruket. Ozonnedbrytande ämnen Ozonskiktet bryts ner av olika gaser - både av sådana som förekommer naturligt och av sådana som människan framställer och släpper ut.
Metylbromid är ett bekämpningsmedel som används i kampen mot skadeinsekter, maskar, ogräs och gnagare. Det används i stor skala främst i USA och Europa, men även i Asien. Hydrofluorkarboner (HCFC), även kallade ”mjuka freoner” utvecklades för att snabbt kunna ersätta freoner med mindre skadliga ämnen. De är mindre skadliga än freoner, men bidrar ändå till att bryta ned ozon. Freoner och haloner är stabila föreningar med en livslängd på cirka 100 år i den lägre atmosfären. I stratosfären kan en enda klor- eller bromatom bryta ned tusentals ozonmolekyler. Efter de internationella överenskommelserna i början av 1990-talet om att bannlysa de mest skadliga ämnena, har utsläppen av dessa minskat snabbt. Mycket freon och andra ozonnedbrytande ämnen finns kvar i produkter som fortfarande är i bruk. Exempel på sådana varor är kylskåp, frysar, luftkonditioneringar, värmepumpar och brandsläckare. Till följd av utsläppen av ozonnedbrytande ämnen har ozonskiktet globalt minskat med cirka 10 procent de senaste 25 åren. Åtgärder mot ozonskiktets uttunning
I freonernas fall har västvärlden och många andra länder kommit långt då dessa har förbjudits, men hotet mot ozonskiktet är globalt och för att komma tillrätta med problemet måste alla länder i världen ta sitt ansvar. 1978 stoppade
USA, Kanada, Sverige och Norge användningen av freoner i sprayburkar.
Nittiosex kemikalier kontrolleras för närvarande av Montrealprotokollet, vilket nu (2005) 188 länder, har förbundit sig att följa. Utfasningsschemat för i-länder ser ut så här (utfasning innebär att ämnena inte längre används, de kan fortfarande finnas kvar i gamla produkter):
Problemen med kväveföreningar är fortfarande olösta. Bilar, särskilt bensindrivna bilar med katalytisk avgasrening, släpper ut den stabila gasen dikväveoxid (lustgas). Det är därför nödvändigt att lägga ner mer arbete på att förändra sätten att resa. Kontrollen av kemikalier i gamla produkter som fortfarande används är ett viktigt arbete, som kommer att pågå lång tid framöver. Gamla kylskåp och frysar doneras ofta till mindre utvecklade länder. Det är viktigt att de skadliga ämnena i dessa tas om hand när produkterna skrotas. Det är också nödvändigt att industrin tar ett globalt ansvar för sina produkter och säkerställer att de inte innehåller ozonnedbrytande ämnen. Vad kan du göra?
Nationellt miljömål:
Konsekvenser av ozonskiktets uttunning Det här är tänkbara följder av en ökad UV-strålning:
Sammanfattning av ozonskiktet Ozonskiktet finns i stratosfären cirka 15-35 kilometer ovanför jordytan. Ozon består av syreatomer som sitter ihop tre och tre. Ozonet finns spritt i hela stratosfären, men har sin största koncentration vid 20-25 kilometers höjd. Om man tänker sig att det ozon som normalt finns i stratosfären ovanför Sverige kunde hämtas ner och läggas på marken, skulle det bilda ett cirka 3 millimeter tjockt täcke. Ozonet har den mycket viktiga funktionen att bryta ner en stor del av solens ultravioletta strålning. Utan ozonskiktet skulle inget liv på jordens yta vara möjligt, eftersom den kortvågiga UV-strålningen förstör proteiner och andra organiska molekyler som bygger upp alla levande organismer. För omkring 30 år sedan visade forskare att freoner kunde transporteras till stratosfären och där skada ozonskiktet. Freoner användes då bland annat som drivgas i sprayburkar och köldmedium i kylskåp, frysar och klimatanläggningar. Trots att kunskapen fanns om freonernas skadliga verkan på ozonskiktet, gjordes till en början inte mycket för att minska användningen. Det var först efter att det så kallade ozonhålet vid Antarktis upptäcktes 1985 som det internationella samarbetet tog fart. Avvecklingen av freoner har sedan dess genomförts successivt och är det främsta exemplet på framgångsrikt internationellt miljösamarbete. Ett annat hot mot ozonskiktet är lustgas, eller dikväveoxid, som bildas vid förbränning, bland annat i bilmotorer. Detta är ett mindre hot än vad freonerna var, men svårare att komma till rätta med. Ett av de hot mot ozonskiktet som fortfarande kvarstår är höghöjdsflyget, som släpper ut ozonnedbrytande kväveoxider direkt i stratosfären.
|