ÖvergödningVad innebär övergödning? Alla växter
behöver många olika näringsämnen för att leva
och växa, men vissa av dessa näringsämnen är det en
naturlig brist på.
När människan på olika sätt tillför naturen näring, ökar tillgången på det som naturligt är bristämnen och växtligheten ökar. Att tillväxten ökar på åkermarken efter gödsling är naturligtvis önskvärt för att öka livsmedelsproduktionen, men bieffekten är ett spill av ämnen i form av avgång till luft och utsläpp till vattendrag och grundvatten när växterna odlas.
Ökade mängder av kväve och fosfor i naturliga miljöer som vattendrag och skogsmark orsakar en övergödning. I vatten yttrar det sig främst som ökad tillväxt av alger och annan växtlighet i sjöar, vattendrag och kustvatten. Ju mer kväve och fosfor det finns i vattnet, desto mer kommer det att växa, om det kommer tillräckligt mycket solljus ner till vattnet. Via nedfall från luften kan våtmarker och skogsmark tillföras mer kväve än vad som är naturligt. Det kan leda till att växtligheten förändras och att utlakningen till vatten ökar. Dessutom blir föroreningar av grundvattnet med kväveformen nitrat är ett hälsoproblem om halterna blir höga. Även skogar, ängar och hagmarker drabbas av övergödningen. Ett överflöd av näringsämnen ändrar artsammansättningen och känsligare, konkurrenssvaga arter försvinner.
Problem/orsaker Städernas
och industriernas utsläpp av avloppsvatten var ett av de miljöproblem
som tidigast blev uppmärksammat. Ett allvarligt problem i många svenska inlands- och kustvatten är den näring som kommer från jordbruket. Från 1920-talet till 1970-talet skedde en kraftig ökning av kväve- och fosforgödslingen av åkrarna när gödselmedel började tillverkas i industriell skala. Det orsakade ökad utlakning av kväve och fosfor ut till närliggande vatten. Hantering av stallgödsel ger även stora utsläpp till luft av kväve i form av ammoniak. I dag har gödslingen minskat, men den kväve- och fosformängd som finns upplagrad i åkerjorden, samt även i vattendragens bottensediment, är fortfarande stor. Överskott av kväve i miljön är ett välfärdsproblem i länder som har ekonomi att producera och använda gödselmedel för intensiv livsmedelsproduktion. Dessutom sker stora utsläpp av kväve till luft och vatten från avloppshantering och förbränning i många länder i Europa som påverkar tillståndet i Sverige. I utvecklingsländer utnyttjas den knappa tillgången på näringsämnen mer optimalt i mer eller mindre slutna kretslopp, eftersom man inte har råd att köpa dyra gödselmedel. Fosfor tillhör de tio vanligaste grundämnena i jordskorpan, syre inte inräknat. Fosfor finns i stora mängder i berggrunden men är svårtillgänglig. I områden med mycket jordbruk sker en koncentration av fosforförekomsten genom gödsling. En del av jordbrukets fosfor utlakas och ger en onaturlig gödning av främst sjöar och rinnande vatten. Östersjön
är drabbad av övergödning genom utsläpp av både
fosfor och kväve. Det mesta av utsläppen sker via vatten, men
en hel del kväve kommer även via nedfall från luften.
Av länderna kring Östersjön står Ryssland, Baltikum
och Polen för huvuddelen av den totala tillförseln av kväve
och fosfor. Även Västerhavet uppvisar övergödningsproblem,
särskilt i kustnära områden. Även skogen drabbas av övergödningen. Skogsmarken gödslas genom nedfall från luften och det rör sig om ammoniak från jordbruket och kväveoxider från trafiken. Påverkan är störst i Sydsverige och gödslingseffekten genom nedfall av kväve från luften minskar ju längre norrut i landet man kommer. I skogen drabbas den biologiska mångfalden av övergödning. En del arter gynnas medan andra utarmas. I skogar nära tätorterna är trädstammarna ofta gröna. Det beror på en kombination av övergödning och luftföroreningar som drabbar de känsliga lavarna och i stället ger algen trädgröna chansen att breda ut sig. På marken i skogen minskar lingon- och blåbärsris och smalbladiga gräs ökar.
Långvarigt nedfall av stora mängder kväve som inte binds i växter kan leda till en upplagring i skogsmarken som på sikt kan öka utlakningen och orsaka övergödning i vattenmiljön. Förbränning
av fossila bränslen bidrar till övergödningen. Vid förbränningen
oxideras (reagerar med syre) det kväve som finns naturligt i luften
till så kallade kväveoxider (kväve och syre i en molekyl)
som kan omvandlas till salpetersyra i atmosfären. Utsläppen av kväveoxider utgör ungefär hälften av det totala utsläppet till luft i Europa. Den andra hälften kommer från jordbrukets och djurhållningens ammoniakutsläpp. Huvuddelen av det kväve som faller ner över Sverige från luften kommer från andra länder i främst västra Europa. Orsakerna till problemen med övergödning är:
Åtgärder mot övergödning De kommunala
reningsverken i Sverige tar hand om cirka 95 procent av fosforn och 55
procent av kvävet i avloppsvattnet. Det kväve och fosfor som reningsverken har sådana problem med att ta bort är egentligen tillgångar som borde återföras till jordbruket. Det allra mesta av näringsämnena kommer från urin. Ett stort framsteg vore därför att införa urinseparering i stor skala och ta hand om urinen. Det finns metoder att på kemisk väg åstadkomma en kristallisering av näringsämnena i urinen. Myndigheterna
försöker på olika sätt hjälpa och informera
djurhållande jordbruksföretag att uppnå en miljöanpassad
lagring och hantering av stallgödseln. Arbetet med att kartlägga närsaltbelastningen och ta fram åtgärdsstrategier inom olika avrinningsområden bör utvecklas i samverkan mellan myndigheter och näringsliv. Det är viktigt att informera hushåll som anslutna till enskilda avloppsanläggningar om användning av kemikalier, tvättmedel, rengöringsmedel, vilka olika reningsmetoder som finns, med mera. Vid all typ
av förbränning bildas kväveoxider. Idag finns dock förbränningstekniker
som reducerar bildandet av dessa. Effektiva åtgärder att minska utsläppen inom energiområdet är att spara energi och att övergå till förnybara energiformer. Även om vi genomför kraftfulla åtgärder i Sverige kommer vi inte att nå uppställda miljömål om inte andra länder i Europa arbetar i samma riktning. Övergödning av haven och nedfall av kväve från luften är gränsöverskridande problem som motverkas genom aktivt deltagande från Sverige i internationellt miljövårdsarbete. Vad kan du göra?
Nationella miljömål:
Konsekvenser av övergödning Ekosystemet i en sjö- eller havsmiljö påverkas negativt vid övergödning. När tillväxten ökar, ökar även antalet döda organismer. Organismerna sjunker till botten, där de bryts ned av olika bakterier. Nedbrytarnas ökade aktivitet leder till att syrehalten vid botten minskar eftersom de använder syret till sin cellandning. När syrehalten når tillräckligt låga nivåer, upphör dessa bakterier att verka, och istället tar svavelbakterier över deras nedbrytande roll. Övergödning i kombination med dålig vattenomblandning leder till att botten dör. Döda bottnar kännetecknas av en lukt som påminner om ruttna ägg – det är den giftiga gasen svavelväte. Nästan allt liv nära botten i övergödda vatten dör. Även många fiskar drabbas hårt, eftersom de lägger sin rom på relativt djupa vatten. Ökad tillväxt av fintrådiga alger i grunda kustområden kan förändra hela ekosystem, öka risken för syrebrist och förstöra uppväxtområden för fiskyngel. Övergödning av sjöar kan leda till en snabb och dramatisk process. Mikroskopiska planktonalger kan uppträda i sådana mängder att siktdjupet reduceras till några centimeter. De växter som normalt dominerar i en grund sjö får inget solljus och efterträds så småningom av algsamhällen. Nedbrytningen av döda växter och alger gör slut på syret på djupet och växt- och djurliv drabbas ännu hårdare. Efter en tid återstår bara ett fåtal växt- och djurarter. Övergödningen i en sjö förstärks om den är förorenad av bekämpningsmedel. Ny forskning visar att insektsgifter påverkar djurplankton, små kräftdjur, som lever på planktonalger. Utan djurplankton finns inget som kan stoppa algsamhällena från att ta över. Sammanfattning av övergödning Näringsämnena kväve och fosfor är nödvändiga för allt liv. När människan tillför dessa ämnen till sjöar, vattendrag och hav, förändras den ekologiska balansen. Den totala tillväxten kan öka, åtminstone till en början, men den biologiska mångfalden utarmas. En stor del av problemet beror på utlakning av näringsämnen från jordbruket. Ofullständigt renade avlopp och vatten från avloppsreningsverk som saknar kväverening bidrar också till övergödning av sjöar och vattendrag. Även
i skogar och på ängs- och hagmarker pågår en övergödning
som gynnar ett fåtal arter medan de flesta arter missgynnas. I hav, sjöar
och vattendrag visar sig övergödningen i att vattnet blir grumligare
av ökad mängd planktonalger, vassar och andra högre växter
breder ut sig och fintrådiga alger ökar. Ofta finns inte kräftdjur
och andra djurgrupper i tillräcklig mängd för att konsumera
den ökade växtligheten, I stället samlas stora mängder
dött växtmaterial på bottnarna. Nedbrytningen förbrukar
syre och syrefria bottnar uppstår.
|